Гроші - це свобода,
викувана із золота

Е.М. Ремарк

Скриня

Нові надходження

2 гривні
2018р.

2 гривні
2017р.






5 гривень, 2023 рік.

     
Країна
Україна
Рік випуску
2023
Метал
Нейзильбер
Вага
16.54 г.
Діаметр
35 мм.
Ціна
800 грн.

Пам'ятна монета
"Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська"

Присвячена рисі євразійській. 30-кілометрова зона відчуження та зона безумовного відселення, на якій з 26 квітня 2016 року діє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, перетворились у своєрідний резерват для розмноження не тільки типових, а й рідкісних червонокнижних представників тваринного світу. Серед таких представників вид, який не так просто зустріти в дикій природі, - рись. У минулому рись була звичним для Полісся хижаком. Але внаслідок освоєння лісів і прямого переслідування її людиною ще в ХІХ ст. рись стала рідкісною твариною. Рись євразійська - вид занесений до Червоної книги України, додатка ІІ Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення.

Тираж: 20 000 шт.
Загальний тираж монети: 40 000 шт.
(у тому числі до 20 000 у сувенірній упаковці);

КМ.5.

Аверс: розміщено малий Державний Герб України (угорі), написи: УКРАЇНА (під гербом); номінал монети - 5/ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); у центрі - символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак "Радіаційна загроза", оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, що стала своєрідним резерватом для розмноження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося, ведмедя бурого; по колу, на дзеркальному тлі написи: ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК (ліворуч), CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE; рік карбування - 2023 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (угорі).

Реверс: на тлі пейзажу зображено рись (використано тамподрук), над якою ліворуч на дзеркальному тлі написи: РИСЬ/ЄВРАЗІЙСЬКА/EURASIAN LYNX; угорі - рись та рисенята.



 
НАЙКРАЩА СРІБНА МОНЕТА НБУ 2021р.
Всього голосів: 132
Результати
Нумізматичний форум RAND


© Магазин Антиквар

Розробка та розкрутка
дизайн студія 2day
+38 0732 235955  +38 0352 235955  info@antykvar.com.ua  
 Карта сайту  Допомога  Лінки