Гроші - це свобода,
викувана із золота

Е.М. Ремарк

Скриня

Нові надходження

1 гривня
2013р.


2 гривні
2015р.





5 євро, 2023 рік.

     
Країна
Австрія
Рік випуску
2023
Метал
Мідь
Вага
8.9 г.
Діаметр
28.5 мм.
Ціна
0 грн.

Пам'ятна монета "Свиня на щастя"

Новорічна монета 2023

Симпатична та розумна домашня свинка була приручена людьми більше 9000 років тому. У сучасній Австрії свинина була й залишається найпопулярнішим м'ясом та відіграє головну роль в австрійській кухні. У минулі часи свиня була символом достатку, бо могла прогодувати велику сім'ю впродовж довгого періоду часу.

Кажуть, що популярний австрійський вислів «Schwein gehabt» (буквально «мав свиню»), що означає бути щасливчиком, з'явився у XVI ст., коли людям не вистачало їжі. А щастило тим, у кого була хоча б одна така тваринка. Звісно, справжня жива свиня не уособлювала щастя як такого, вона просто була засобом для існування, який є необхідним для виживання.

Для багатьох - початок року це перетворення страхів та невпевненості в нові надії та цілі. Особливо в такий скрутний час як зараз. З давніх-давен є звичаї та символи, за допомогою яких люди хотіли прикликати удачу та достаток у році новому. А найпопулярнішим символом щастя в сучасні Австрії є саме свиня. Нехай саме свиня буде знаком надії, коли щось приємне та непередбачуване може статися навіть тоді, коли немає світла в кінці тунелю й все летить шкереберть. Австрійський монетний двір бажає несподівано приємних вражень у 2023 році й так щоб в кінці цього року можна було з впевненістю сказати «Schwein gehabt».

Тираж: 200 000 шт.

Аверс: в центрі дев'ятикутника розміщено позначення номіналу монети, навколо - дев'ять гербів провінцій.

Реверс: зображено свиню, яка простягає свій «п'ятак» між трилисниками та головками конюшини. Свинці пощастило, адже вона знайшла смачну конюшинку, навіть чотирилисницю. А через свою рідкість, її вважають теж символом щастя.
Свиня і конюшина: два найвідоміші талісмани на одній монеті.

UNC / монета з банківського ролу




 
НАЙКРАЩА СРІБНА МОНЕТА НБУ 2021р.
Всього голосів: 133
Результати
Нумізматичний форум RAND


© Магазин Антиквар

Розробка та розкрутка
дизайн студія 2day
+38 0732 235955  +38 0352 235955  info@antykvar.com.ua  
 Карта сайту  Допомога  Лінки